• İleri Sürüş Teknikleri Eğitimi

İleri Sürüş Teknikleri Eğitim Programı, sürücünün kendi sürücülük limitlerini ve kullandığı aracın limitlerini fark ederek tamamlamasını ve kullandığı aracın limitlerini bilerek aktif ve pasif güvenlik sistemlerinin sürüşe olan etkilerini yaşayarak öğrendiği ve bununla birlikte zor hava şartları ve trafikte karşılaşabileceği riskleri risk olmayan ortamda psikomotor becerisi haline getirdiği geniş bir eğitimdir. İleri sürüş teknikleri eğitimlerinde anti-skid sürüş parkurları daha yoğun bir şekilde yapılmaktadır.

  • İleri Sürüş Teknikleri Eğitim Amacı

Sürücülere defansif ve ileri sürüş tekniklerini uygulamalı olarak öğretmek, trafikte karşılaşabilecek riskleri risk olmayan ortamda yaşatarak öğretmek, kişisel sürüş becerilerini test etmelerini ve gelişmelerini sağlamak, farklı kayganlıkta ki zeminlerde araç kullanma yeteneğini arttırmak ve buna bağlı kazaları önlemek hedefleridir.

ileri sürüş teknikleri uzmanı Resul Ergün, trafik kazalarının nedenleri, ölümlü kaza sebepleri ve ileri sürüş teknikleri hakkında maillere gelen sorulara cevap vermek istedik. Bu konularda basında yaptığımız, açıklamaları link olarak sunacağız.
Takibi bende trafikte araç kullanıcısıyım. Özellikle İstanbul’ da araç kullanımı tamamı ile risk taşıyor. Önünüzdeki engelleri o kadar seri aşıyorsunuz ki, refleksler harika gelişiyor. Sonra dikkatiniz o kadar umursamaz oluyor ki, sizi makaslayıp ön tamponu yalayarak geçen sürücüye kızmak yerine, aldırış etmiyorsunuz. Hatalı sollama yapan arkadaşlara kızmıyor, hızınızı kesip kolluyorsunuz. Trafikte hata telafi sürüş tekniklerini uyguluyorsunuz ve aynı zamanda da panik olmuyorsunuz. Kısacası tam bir İstanbul sürücüsü oluyorsunuz.
Bu sürücülük toplu olarak gelişiyor, çoğu yeni trafiğe çıkan arkadaş eğitim almadan E-5′ e çık sürücü olursun mantığında… Peki bizim uzmanlık alanımız nasıldı?  Hata telafi sürüş teknikleri uzmanı, İstanbul sürücüleri biz bu acemileri hep beraber yetiştiriyoruz. Bu korkuyla uyanmak istemiyorum artık, biz kazalarımız la ünlü bir ülkeyiz. Her yıl 10000 kişi ölüyor bu memlekette. Peki ne yapmalıyız, yol yap sakta çözüm değil genişlet, bölünmüş yol yap, ağır vasıta araçlarının belli saatlerde trafiğe çıkışını engelle… Ne yaparsanız yapın çözüm yok nedeni çok basit, biz toplum olarak yeni bir sürüş tekniği bulduk hata telafi sürüş teknikleri ve trafikte acemilere eğitim vermeyi hep beraber üstlendik ve görev edindik.
Resul Ergün

  • Peki güvenli sürüş nedir ve nasıl uygulanmalı?

Güvenli sürüş teknikleri veya defansif sürüş teknikleri, trafik odaklı olarak sürüş güvenliğidir. Basit olarak yapabileceğiniz ve hayatınızı kurtaracak yöntemleri var. Su içerken dahi gözlerinizi yoldan ayırmayın, bir anlık su şişesini dikleme dahi önünüzdeki araç durduğunda görmemenizi sağlayabiliyor. Beyaz araç kullanmak farlarınız gündüz açık tutmak aracın görünürlüğünü arttırıyor. Otomobilinizdeki hareketli cisimleri sabitlememiz gerekiyor. Bu cisimler kaza esnasında çarptığınız yere doğru hareketlenir. 500 gr bir su şişesi 100 km hızlarda kütlesel ağırlığın etkisiyle 15 kg oluyor. Bu cisim size çarparak veya sert bir frenlemede hareketlenerek isabet ederse dikkatinizi dağıtır veya yaralayıcı olabilir. Su şişesi ebadındaki cisimlerin fren pedalına yuvarlanması da fren yapamamanıza, dolayısı ile kaza yapmanıza neden olabilir. Sürücünün güvenli, defansif sürüş teknikleri olarak alması gereken, daha birçok ciddi tedbirler var. Burada basite olanlardan bahsettim yanlış algılanabilecek olaylardan bahsedemiyorum…

  • Emniyet kemeri kullanımı neden önemli?

Emniyet kemeri en iyi ileri sürüş tekniğidir. 100 trafik kazasından 70′ inde sizi hayatta tutar. Ölümcül kazaların %70′ inde, öl-memenizi sağlar. Bu çok önemli bir eşik değeri. Emniyet kemeri aynı zamanda sizi sabitleyerek direksiyonunuzu güçlendirir. Şov pilotluğu yaparken emniyet kemerimi takmam gerekiyor, bunun nedeni benim kaza yapma olasılığım değil aslında, biz bu hareketleri güvenli alanlarda ve birçok kez yaptık. Gerçek nedeni direksiyonu hızlıca çevirdiğimiz an, emniyet kemerinin bizi sabitlemesi ve gerekli hareketleri yapma olasılığını bize sağlamasıdır. Emniyet kemerimiz takılı değilse, vücudumuz öne ve sağa sola hareket edecek ve benim direksiyonu çevirmemi yavaşlatacaktır. Bu sürücülere ne sağlıyor. Örneğin önünüzde araç birden durdu veya bir yaya önünüze çıktı. Duracak mesafeniz yok bu engellerden, kaçmanız gerekiyor. Bu durumda fren yapıyorsunuz, aynı zamanda da direksiyonu çeviriyorsunuz, fren sizin direksiyona yapışmanıza neden olacak, öne doğru vücudunuz hareketlenecek, kollarınıza vücut ağırlığınız binince, direksiyonu çevirmeniz mümkün olmayacaktır. Emniyet kemeri, vücudunuzu taşır ve siz direksiyonu ancak bu şartta çevirebilirsiniz.

  • Önden çekişli bir araçta, 2 yeni lastik nereye takılmalıdır?

Önden çekişli araçlarda bilinen mantık ön lastiklerin daha çabuk aşınması nedeni olarak öne takılmasıdır. Bu yöntemin ileri sürüş teknikleriyle alakası yoktur. Ben ileri sürüş teknikleri uzmanı olarak bunu savunanlardan değilim. Neden olarak önden çekişli otomobillerin yoldaki delici metaryelleri dönerek arka lastiğe fırlatmasıdır. Arka lastik ise üstünden geçerek delici metaryelleri, kabul eder ve genelde arka lastikler patlar. Biz bu nedenle arka lastiklerin değişmesini daha olumlu görmekteyiz. Aynı zamanda arkadan savrulmayı toplamak zordur. Arka lastiklerin virajda tutunması bu nedenle daha önem taşımaktadır.
Resul Ergün
http://www.polis.web.tr/m/?id=46018
İleri sürüş teknikleri eğitimi, bilgisi ve dağarcığı olan, bu işi yetiştirici antrenör olarak gören ve eğitim alacak kişinin kabiliyetine göre eğitimi süre bazında tutmayan, yetiştirici ve bu işten zevk alan kişilerden alınmalıdır. Nasıl her meslekte iyi ve kötü ayrımı varsa, bizim meslekte de eğitim kalitesi değişmektedir. İleri sürüş teknikleri, aslında standart bir eğitim değildir. Ne yazıktır ki yanlış fikirlerle eğitim veren kişiler ide görmekteyiz. Peki bu ayrımı biz nasıl anlarız. Mantığınıza yatmayan konularda size ikna edecek ve ispatlayıcı cevaplar sunulması şarttır. Aynı zamanda da pratik olarak araç üstünde de uygulamasını sunuyorsa bu bilgi, ileri sürüş tekniğidir, doğrudur ve ileri sürüş uzmanı eğitmeniniz iyi ve doğru eğitmendir.

  • Ön ve arka lastik patlarsa ne yaparsınız?

Lastik patlaması 2 şekilde olmaktadır. Hafif bir delinme varsa, yavaş şekilde lastik havası iner, bu durum çok büyük tehlike yaratmaz.
Lastikte yarılma olması ve havasının aniden inmesi tehlikelidir  Lastik yarılması denilen bu olayda, aracın patlayan lastik tarafına doğru düşmesi, diğer lastiğin normal durumunda yola devam etmesi sonucu, spin dediğimiz dönme eylimine neden olmakta ve araç savrularak yön değiştirmektedir. Bu durum ön lastik patlaması ile neticelenirse, yönlenen lastikler olduklarından direksiyon sert bir dönüş yapar. Hızınız yüksekse ölümlü kazalara neden olmaktadır. Bu durumda frene basarsanız araçta ağırlık transferi dediğimiz, ağırlıkların öne gelmesiyle daha çok etki kazanır ve dönme yani spin daha güçlü bir karakter kazanır. Gaza basarsanız patlamayan lastik daha çok tur dönecek ve patlak lastik daha fazla çekme yapacaktır.
Arka lastik yarılırsa daha az tehlike var demektir. Bu durumda da savrulur ve çekme yaşarsınız ve ölümcüldür.
İleri sürüş tekniği olarak ne yapmak doğrudur ve nasıl böyle büyük bir trafik kazasından kurtuluruz.
İleri sürüş tekniği olarak aracın çektiği yönün tersine direksiyon çevrilmelidir  Biz bu direksiyon hareketine kontra diyoruz. Bu esnada gaz yavaş yavaş bırakılmalıdır. Birden bırakırsanız araç öne yığılır frenleme anlamına gelir ve bu durumda savrulursunuz, aman dikkat. Bu durumdan hızımızı yavaşlatarak ve aracınıza kontra vererek, bu sayede yavaşlayıp yönümüzü düz tutarak kurtulabiliriz.
Jantın yerinden çıkınca, ilk başta tekerleğin boşa çıkmasından dolayı, aracınızı geçtiğini görürsünüz. Çıkan tekerlek tarafına araç birden düşme yapar. Sonuç olarak spin atma gerçekleşir. İleri sürüş teknikleri olarak biz ne yapmalıyız. Tabi ki aynı şekilde davranacağız. Kontra verip, gazı yavaş yavaş kesin, tamamen yavaşlayarak durmaya çalışın.

  • Lastiklerde nelere dikkat edilmeli

Bu aslında çok uzun bir detay, elimden geldiği kadar maillere gelen sorularınıza buradan cevap verip, başınıza gelebilecek ölümlü kazalardan ileri sürüş teknikleri sayesinde nasıl kurtarabileceğimizi yayınlamaya çalışıyorum.
Lastiklerdeki su tahliye kanalının fazla olmasına dikkat edin,
Lastiklerin 2 yıllık olması o lastiğin bitmiş bir lastikten farksız olmasıdır. Tarihine dikkat edin.
Lastiklerinizi 30.000 km de değiştirin. Biliyorum çok az bir rakam gibi geliyor. Herkez farklı rakamlar veriyor. 30000 km den sonra kort bezkerinde esnemeler başlar. En çok kullanım 30000′ dir.
Lastiklerinizin sibop kapakları düşme yaparsa mutlaka yenileyin. Sibop kapağı, sibopunuz bozulursa hava kaçmasını engeller. Bu küçük ve çok değerli bir bilgidir.
Diğer detaylar daha çok araçta yaşatılarak verilirse anlam kazanır. Burdan yanlış anlaşılabilecek değerlendirmeler yapmak istemiyorum.
Karlı, buzlu havalarda araç nasıl kullanılır.
Bu soru sürekli sorulan, çok değerlendirme yapılmış fakat benim cevaplarına çok itimat etmediğim bir konu aslında.
Sistem olarak skidcar araçlarda eğitim alınması çok büyük bir gelişme sağlar. Fakat skidcarda eğitim veren firmalarda eğitim teorik, pratik olarak farklılıklar göstermektedir. Skidcar sistemi şu anda yanılmıyorsam, bizimle birlikte 6 firma eğitimlerinde kullanıyor. Kar, buz aynı eğitimi farklı. Bu eğitim konusunu geçelim. Size biraz ileri sürüş teknikleri bilgisi vereyim ben.
Kısadan gidelim ileri sürüş teknikleri uygulayıcısı olarak, lastik tutunmuyor sa gidemezsiniz diyorum ben, bu alçak devirle git, esp’ yi devreye sok, asr var, abs zaten varla olmuyor. Hepsi var ama lastik tutunmuyor. Bu gibi durumlarda kış lastiği denilen, halk dilinde kar lastiğininde herhangi bir etkisi kalmıyor ne yazık ki.
Tabi tek çözüm zincir, baklalı zincir. Yada evde oturmaktan geçiyor.
Lastik tutunuyorsa elektronik fren sistemleriniz devrede o halde bunlar nasıl çalışıyor, ne işe yarıyor. Aynı zamanda savrulma çeşitleri nasıl gerçekleşiyor. Bu elektronik fren sistemlerine katkı sağlamak gerekli midir? Gibi sorularınız varsa işte bu konular anlatılarak ne yazık ki olmaz. Yaşayarak skidcarlı araca binmeniz şart ve eğitim almanız gerekli. Biz bu konuda eğitim verirken araçla savrulurken dahi bazı katılımcıların 30 kez spin atıp zorlandıklarını görüyoruz. Ben size bu işi spin attırıp karlı, buzlu, mıcırlı, yağmurlu gibi zeminler yaratarak, spin attırarak toplamayı ve kontrol altına almayı öğretebilirim.

  • Yoğun trafikte araç kullanımında kaza yapmamak için ne önerirsiniz

Bizim önerilerimiz tabi ki yararlı olacaktır. Bu konuda en önemlisi aslında kaza nedenlerinin % 98′ inin insan faktörü olduğudur. Bu yüzde niye bu kadar yüksek.
Araç kontrol dışına durup dururken çıkmaz, siz aracınızı kontrol dışı bırakır ve kaza nedeni olursunuz. Tabi hep biz kaza yapmıyoruz. Diğer sürücülerde insan onlarda size çarpa bilir. Takibi onlarda bu % 98′ in içinde, yoksa hiçbir araç durduğu yerde savrulmaz.
Çok oran üzerinden konuşmayı tercih etmiyorum aslında, fakat telefon konuşmalarının, araç seyir halindeyken trafik kazalarını % 400 arttırdığını ifade etmek zorundayım.
Yapmamız gerekenleri ileri sürüş teknikleri uzmanı olarak teorik biçimiyle ifade edersek;
Trafikte karşılaştığınız, sinir bozucu duraklamalar ve tartışmalar, sürüş açısından hiç bir çözüm oluşturmamaktadır. Aksine tartışma ve asabiyet dikkat dağıtıcı ve kazaya davetiye çıkartan bir olgudur. Üstelik trafikte oluşan yol vermeme kavgaları, park kavgalarında yaralanmalar ve ölümler sık yaşanan lüzumsuz kavgalardır. Bu tip durumlara düşmemek adına, yol vermeyi öğrenmek ve bunu yaparken de sorunsuz bakışlarla, sinirlerinize hakim olmak çok önemli bir trafik kültürüdür.
Ufka bakarak araç kullanmak çok önemlidir. Kazalarda yaptığımız en büyük hata bizim önümüzdeki aracın stop lambalarına göre araç kullanmamızdır. İleri sürüş teknikleri olarak şimdiki anlatacaklarım çok önemli İsmail bey, umarım sorunuza karşılık olabilecek. Araç 100 km hızda bir saniyede 27, 78 metre yol alır. yuvarlarsak 28 metre, bizim gazdan ayağımızı alıp frene basma süremiz 1 saniyedir. Kısacası önünüzdeki araç kaza yaptı, tam bir durma yaşadı. Sizin aracınız 27 metrede ise daha frene basamazsınız ve tüm hızınızla arkadan da siz çarparsınız demektir  Peki siz nasıl araç kullanmalısın. Ufka baksaydınız, daha ilerinizde bir kaza olduğunu fark edecektiniz ve daha önceden frenlemiş olacaktınız. 30 metre ileri bakarak araç kullanımında hiç bir trafik riskini algılama zamanınız olamaz. Ya hafif sollu trafikte giderek önünüzdeki araçların stop lambalarını fark edersiniz. Yada araçların arka camından ön camını ve daha öndeki aracın üçüncü tepe stopunu görebilirsiniz. Sizin aracınız büyük bir araç olduğundan siz trafiği üstten görmenin rahatlığında yaşayabilirsiniz. Önünüzde sizden daha büyük kasalı bir tır varsa aman takip mesafenizi arttırın, çünkü kasası yüzünden ileriyi görmenizin imkanı yok.
Çok önemli sorunlardan biride TIR, kamyon gibi büyük araçların solda oturan şoförlerinin  sağ ön taraflarını çok görememeleridir. Kupanın üstünde yüksekte kalmaları sürücülerinin sağ ön taraflarını fark etmelerini engeller. Bu tip araçların sağından kesinlikle geçmemek gerekir. Yayalarında ışıklarda, bu araçların önünden geçmeleri nedeniyle tırın yeşil ışığın yanmasıyla hareket etmesi ve lastiklerinin altında kalan yayaların ölmesi gibi, talihsiz olayların yaşanması olasıdır.

  • Savrulmak ne demek ne zaman anlaşılır, neden kaynaklanır.

Şimdiye kadar savrulduğunu düşünmüyorum. Savrulmalar kaza nedeni olan ve genelde ölümcül trafik kazalarına neden olabilecek, aracı kontrol dışına çıkartmanız dır. Aydın bey, savrulmanın ne olduğunu en düşük hızlarda karlı ve buzlu yollarda gözlemleyebilirsiniz. Çaresiz kalarak direksiyonu sıkar yada bırakırsınız. Frene basıp, ayağınız fren pedalında çaresizce beklersiniz. Bu durumda ileri sürüş teknikleri eğitimi alsaydınız, skidcar aracımızla bu savrulmayı defalarca yaşayacaktınız ve korkmadan yardımlarımızla, savrulmalar yaşanırken, araçla dans edecektiniz. Peki ya şimdi ne olacak bekleyeceksiniz aracınız durursa bu olayı unutacaksınız ve nedenini ve ne yapmanız gerektiğini bilmeden, araç kullanmaya devam edeceksiniz. Bir daha başınıza gelince aynı şekilde karşılayacaksınız. Yada maddi hasarlı, yaralı veya ölümcül şekilde gerçekleşecek. Neden savrulursunuz kısaca ifade edelim, buradan yararımız ne kadar olursa, o kadar iyi…
Ani ve sert direksiyon hareketlerinden kaçının, ani ve sert direksiyon hareketleri kaygan zeminlerde ve yüksek hızlarda ağırlık transferiyle aracın kontrolünü kaybetmenize neden olur, araç spin atar.
Kaygan zeminin ne zaman anlaşılır sorusu biraz bilgi gerektirir. Biz ileri sürüş tekniklerini teorik olarak anlatırken en çok bu konuyu anlatıyoruz aslında, uzun konudur, fakat kaygan zeminlerde kontrolünüzü kaybeder ve kaza yaparsınız. Birkaç konuyu anlatalım.
Yağmur yağması kaygan zemindir. Önemli olansa ilk yağmur başlangıcıdır. Yoldaki toz, toprak, zift, yağ vb. maddeler, kaygan bir zemin oluşturur. Fazlasıyla kaygan olan bu zemin, yağmurun suyuyla tamamen yıkayana kadar çok fazla trafik kazalarının oluşumuna neden olmaktadır. Peki bu tabakanın yıkandığını nereden anlarız. İleri sürüş tekniklerinde, kara yollarında yol güvenliğinizle ilgili tüm sürüş tekniklerini kapsamaktadır. Eğer siz öndeki aracın lastiklerinin iz bıraktığını görüyorsanız, biraz daha takip mesafesini açmanız şart, su lastik izi bırakmaz dağılır. Lastik izi yolda bulunan kaygan zemin tabakasıdır ve daha henüz yıkanmamıştır. Asfaltın kenarlara doğru kavisli olma nedeni de bu kaygan zeminin yıkanıp yol kenarına akması içindir. Bu nedenledir ki, orta şerit daha çabuk yıkanır ve daha güvenlidir. Yaşar bey, bu kadarı yeterlidir umuyorum 23 çeşit kaygan zemin türü var. Bu zeminleri tanıtmam yazarak mümkün değil saygılarımla,

  • Direksiyon tutuşu neden önemli, tüm ileri sürüş teknikleri uzmanı bu konu üstünde duruyor. Ben tek elimle çok rahat kullanıyorum. Neden bu kadar abartıyorsunuz.

Bazıları farklı şeylerde söylüyor Deniz bey, Hollanda’ dan gelen bir katılımcıya eğitim verirken  bir sürü soru yöneltti. Hollanda’ da ileri sürüş tekniği eğitimi almış, direksiyon çevirmesi dahi hatalı. Aslına bakarsanız herkes biraz bilmediği konularda yorum yapıyor. Bu insanların ortak özelliği, ileri sürüş tekniklerine ve bize verdiğiniz değerden dolayı size bu konularda aktif bir eğitimle tüm sorularınıza cevap sunmayı umuyorum. Şimdi buradan yardımcı olabileceğimiz kadarını anlatalım, direksiyon tutuşu 9:15′ dir. Sadece offroad da bu kural değişir. 9:15 olma nedeni iki elle kullanımda direksiyonun elinizden kaymaması ve airbag sisteminin çarpma durumunda kolunuzu kaldırıp, yüzünüzde kırıkların oluşmaması içindir. Kolunuz yüzünüze gelir ve yüzünüze çarpar. İleri sürüş tekniğinin en temel kurallarındandır. Peki direksiyon neden elinizden kayar bir taşa çarparsınız, kaldırıma çarparsınız, lastiğiniz patlar, çukura düşersiniz, lastik jant dan ayrılır yada eliniz kayabilir. Bu durumda otomobiliniz doğrultu değiştirecektir. Bu durumda 9:15 kullansaydınız en güçlü tutuş pozisyonunuzu almış olacaktınız. Diğer detaylar için basında biz bölümündeki videolarınızı seyretmenizi öneririm. Peki sizce de aracın birden yön değiştirmesi büyük sorun oluşturmaz mı? İşte tamda bu nedenle trafik kazalarında büyük sorular çekiyoruz. Kullanıcılar direksiyonunu bile tutmak istemiyor. Siz aracınıza parmaklarınızın ucuyla veya avucunuzun içiyle kontrol vermeyi neden haklı buluyorsunuz ki. Biz abartmıyoruz ne yazık ki, kendini bu kadar güvenli görüp, tek elle araç kullananlar abartıyor bence ne dersiniz.

  • Trafikte ileri sürüş teknikleri eğitimi alan sürücünün kaza yapmadıklarını söyleyebilir misiniz?

İleri sürüş teknikleri eğitimi alınca kaza yapmazsınız demek saçma olur tabi ki, yarış sırasında kaza yapan pilotları biliyorsunuz. Biz yarış yapılırken limitlerin üstünde araç kullanmaya çalışırız. Bu nedenle aracımızı ve kendimizi hayli zorlarız. Kaza yapma nedenimiz ufak bir hata sonucu olur. Trafikte normal bir sürücü ise hata yaptığının farkında olmadan araç kullanıyor ve aracın limitlerini zorlamıyor. Biz fizik kurallarının etkilerini zorlarken, normal sürücü trafikte dikkatsiz şekilde araç kullanıyor. Bu nedenlerden araç kullanımı ileri sürüş teknikleriyle birleştirdiğimizde teorik ve pratik olarak ileri sürüş teknikleri eğitimini alan sürücü bilmediği onca hataları görünce, araç kullanımını bir hayli ciddiye almaya başlıyor. Fakat şu unutulmamalı herkesin alması şart olan ileri sürüş teknikleri eğitimleri, siz gayet doğru sitillerle, ileri sürüş teknikleri anlamında araç kullansanız da diğer sürücüler bu eğitimi almadıklarından onların hatalarında dolayı sizde bu kazanın içinde olabiliyorsunuz. Örnek isterseniz karşı sürücü çok hızlı ve panik fren yapmayı bilmiyor. Duramadığı için birden arakadan size çarpıyor. Bu tip durumlarda bizde çaresiz kalıyoruz. Fakat dönüş durumunda ise direksiyon siz karşı şeride geçip oradaki araçların önünde buluyorsunuz kendinizi ve daha ciddi ikinci bir kaza yaşıyorsunuz. İleri sürüş teknikleri o kadar geniş kapsamı olan bir eğitimdir ki, hep hayatta kalma teknikleri üzerinden konuşulmalıdır. Bu noktada siz aracınızın direksiyonunu her zaman düz tutun ki arkadan biri size çarparsa düz ilerleme yaşarsınız ve hiç olmazsa karşı şeride geçip ölümcül olabilecek ikinci bir kaza yaşamamış olursunuz.

  • İleri sürüş teknikleri uzmanı olmak için neler gerekli bana yardımcı olur musunuz.

Bursa’ dan Ahmet beyin sorusuna cevap vermek istedim. Bu tip mailler çok alıyorum. Bu işi ticaret olarak düşünüp, ileri sürüş teknikleri hakkında tecrübesi ve alakası olmayan insanlar ne yazık ki var. TV’ ler de çıkan ve ileri sürüş teknikleri hakkında sadece yatırım yapabilecek, parası olan kişiler bu işi medyadan destek alarak ticaretini yapmaktalar. Biz bu işin eğitmenleri hiç bir zaman çok paralar kazanamadı, ticari görmedik sevdiğimiz işte insanlara faydalı bilgiler sunma derdindeyiz. Normalde ileri sürüş eğitmeni olmak için, bu konuda eğitim almalısınız. Ama bu hemen 2 saatlik eğitimle olamaz. En güzeli ileri sürüş teknikleri eğitimi veren kurumlarda çalışmakla mümkün. 3 sene sonra ancak olgunlaşmaya başlarsınız. Sonrasında yaptığınız işlerle teknik bilginiz ve sevginizle bu işte başarılı olursunuz. Bunun yanında pistlerde pilotluk yaparsanız çok büyük tecrübe kazanırsınız. Direksiyon usta öğretici belgesi olan arkadaşlar, ileri sürüş teknikleri ayrı bir bakış açısı ve bilgi gerektiren bir iştir. Bu arada son olarak tecrübeyi parayla satın alamazsınız.